Bribe

   Iată, vin povești pe facebook. Știu, unii vor spune ”mamăă, cum vă pute vouă totul acum”, ”ce bine vă e pe-afară, puteți să dați cu parul”, etc. Nu, sunt doar fărâme de realitate, bune la cafea într-o sâmbătă dimineață:

   ”Spital universitar Nord American, sute de înscriși pentru programele de fellowship/observership. Una din cerinte, eliminatorie, e engleza la un nivel academic (scor de 800 la acel timp la TOEFL), insa cererile sunt din tot spectrul. Una dintre solicitari (email) insa pare scrisa de cineva care abia acum a descoperit engleza, emailul, si habar n-are de minime fraze de adresare, de inceput, final de mesaj transmis in email.

   Oftez, deschid attachment-urile, si fac review la aplicatie. Oftez si mai adanc, si pun aplicatia in mormanul de dosare care nu merge mai departe. Scriu un raspuns politicos, in care indrum aplicantul sa studieze mai bine engleza, sa imi trimeata dovada/scorul obtinut la TEOFL si sa sa trimita si restul de acte/dovezi necesare. Numai CV-ul si un email de genul “me want that” nu merge).

   La cateva zile primesc un telefon din Irak. Era solicitantul de mai sus. Intr-o engleza stricata imi explica ce pierdere imensa o sa aiba programul pe care il coordonez daca nu il acceptam si pe el. Ca el e medicul specialist de la spitalul asta, mare spital, si nou, care deja are parteneriat cu spitalul meu. Ii explic ce are de facut ca sa aiba o sansa, si ii sugerez sa aplice in anul urmator, dupa ce-si “imbunatateste” dosarul.

   Imi aduc aminte ca in program e cineva de acolo si ma duc sa discut cu medicul respectiv. Referintele date sunt jalnice: solicitantul e medic sub mediocru, plin de sine, arogant, si care rezolva totul cu ”bribe”. Deschid ochii mari, si intreb cu glas timid: ”bribe”? Da. Asa isi rezolva toate problemele. Cu mita. Insa noul sef de departament cere tuturor medicilor specialisti sa aiba un fellowship facut in Nord America, altfel nu le reinnoieste contractele.

   Ma intorc la birou si deschid din nou dosarul. Mda… explicabil. La cateva saptamani suna ”aplicantul” din nou. Daca m-am razgandit. Nu. Nu m-am razgandit. Stiu eu cat de bun medic e el? Nu, nu se vede in dosar ca ar fi unul exceptional. Ca el a facut scoala in engleza, de ce ii cer eu dovada de TEOFL? Pentru ca o cerem la toti medicii care nu au studiat in Commonwealth and North America. Si completez: facultatea de medicina de la Iasi, facuta in anii 80 inceput de 90, se facea in romana, nu in engleza. Vrei sa continuam dialogul in romana? Poate stii mai bine romana decat engleza! S-a asternut linistea in telefon, si apoi a venit tonul…”

Anunțuri