Abuz la Liceul de Artă din Reșița

   Pentru început vreau să-i mulțumesc doamnei Lore Jianu pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. Încă un caz de abuz în școli din câte putem cu toții observa. Cât de multă silă poate produce comportamentul unor astfel de cadre didactice? De ce mai tolerăm așa ceva și nu scoatem totul la suprafață? Întrebăm. Dar și răspundem? Vom scoate vreodată capetele din nisip? Mă bucur că sunt oameni care încep s-o facă. Felicitări.

   Vă las să citiți povestea, vine din Reșița. Poate o ajutăm pe doamna Jianu să nu fie singură pentru că presupun că din acest moment vor începe problemele pentru dânsa. Să facem cu toții în așa fel încât povestea să ajungă la inspectorat, la minister, în ziare dacă este cazul și să punem lucrurile la locul lor. Vedem în aceste zile că efortul comun este răsplătit. Se poate. Doamna Jianu este o mamă într-un oraș mic. Vă rog, să nu rămână singură. Materialul original AICI.

12191782_1011390585602470_4704383259847598256_n

   ”Astazi, 4/11/2015, in jurul orelor 14:15, fiul meu m-a vizitat la locul de munca sa imi povesteasca ultima „patanie” de la scoala. De obicei, imi spune cum anumiti colegi de-ai lui intra in tot felul de buclucuri, dar azi mi-a spus : Mami, maine probabil vei fi sunata de domnul diriginte. L-am intrebat: De ce? Ai facut ceva rau? Si atunci a inceput sa imi povesteasca ca in timpul orei de modelaj (el este elev la Liceul de Arta „Sabin Pauta” din Resita la sectia Arte Plastice) un coleg i-a aratat pe telefon o melodie cu versuri religioase si in naivitatea lor de copii au inceput sa cante „Iisus Hristos, Iisus Hristos” moment in care profesorul de modelaj, Tikanete Radu, l-a chemat pe fiul meu la dansul si l-a urecheat bine in timp ce ii tinea o prelegere despre marele pacat pe care l-a comis cantand acea melodie. In aceeasi ora, cateva minute mai tarziu, acelasi domn profesor l-a acuzat pe fiul meu ca l-a injurat de mama, i-a spus ca este perfid si ca este un pericol pentru colegii lui. Dupa ce mi-a povestit intamplarea, fiul meu m-a intrebat : Mami, dar totusi ce inseamna perfid? Nu cred ca e ceva de bine, asa-i?

   Satula de toate mizeriile inghitite de la inceputul anului scolar pana acum, mi-am luat copilul de mana si m-am dus direct la scoala, in clasa de modelaj. Imi cunosc copilul, nu e un ”sfant”, e un copil de 11 ani, glumet si plin de viata ca toti copiii de varsta lui, dar este si serios cand vine vorba de scoala, mai multi profesori m-au felicitat pentru educatia lui, pentru faptul ca este un copil linistit si nu creeaza probleme. Stiu sigur ca nu injura de mama, cu atat mai putin si-ar permite sa injure un profesor. Eram sigura ca e o neintelegere, asa ca am vrut sa aud si varianta profesorului. Si atunci am avut un soc. Domnul profesor mi-a spus urmatoarea poveste: „Doamna, in blocul unde locuiesc eu, acum multi ani, la etajul superior locuia un barbat care intretinea relatii sexuale cu fiica lui. Eu auzeam de multe ori cum se certau si fiica lui ii reprosa ca iar a venit beat si a facut… cu ea. Nu am spus niciodata nimic, nimanui, dar dupa cativa ani s-a aflat ce facea respectivul cu fiica lui. Crezand ca eu am fost cel care a spus mai departe ce facea, a lansat niste zvonuri despre mine ca sa se razbune si anume ca eu intretin relatii sexuale cu mama mea. Mama mea are 90 de ani, e o epava, doamna. Fiul dumneavoastra cunoaste aceasta poveste a mea si astazi m-a acuzat ca fac… cu mama mea.”

   Am luat foc, i-am spus ca e halucinant ce imi spune si ca fiul meu nici macar nu a stiut sa imi spuna cum se numeste profesorul lui de modelaj, fiind in clasa a V-a inca nu isi cunoaste bine toti profesorii. Si atunci a continuat cu povestea: „Respectivul meu vecin are tentacule in toata scoala asta, doamna. Are oameni infiltrati in scoala care spun povestea asta elevilor pentru a-mi distruge reputatia”. Atat mi-a fost, mi-am luat copilul de mana si am iesit din atelierul de modelaj amenintand ca imi mut copilul la alta scoala. A venit dupa mine si mi-a spus: „Ar fi o idee inteleapta”. M-am dus direct in biroul directoarei, Strambu Anita, si el a venit dupa mine. Acolo i-am povestit doamnei directoare absolut tot in timp ce domnul profesor ii spunea: „Vedeti doamna directoare, se vede dupa fata lui ca este un copil viclean, siret. Este un copil perfid, nu e deloc ceea ce pare”. Raspunsul directoarei a fost: „Si ce vreti doamna sa facem in cazul asta? Eu zic, copilul sa isi vada de studii in continuare si sa ma lasati singura cu domn profesor.”

   Bineinteles ca a tinut sa ii explice si fiului meu cat de intelegatoare a fost dansa cu el cand i-a PERMIS sa nu mai participe la orele de religie. Pe bune?! Adica despre ce vorbim?! Bine, asta cu ora de religie este o alta poveste, o alta „patanie”. Sa ne intelegem, vorbim despre un copil de 11 ani, pasionat de carti, documentare si jocuri video, un copil NORMAL, talentat la desen motiv pentru care este elev al unui liceu de arta. Si in paralel vorbim despre un profesor, pictor, om cu studii superioare care ar trebui sa fie un exemplu pentru toti elevii lui. Si intrebarea mea este: Examen psihologic anual la profesori nu facem? Totusi lucreaza cu copii, sunt direct responsabili pentru copiii nostri.”

   În urma publicării acestui material, preluat de presa locală – Reper24 și Radio Reșița – d-na Jianu a obținut ca prof. Radu Țikanete să nu mai predea la clasă.

Anunțuri