Cioloș, palinca de Zalău și croissant-ul colectiv

   Herr Klaus a avut mare noroc: s-a dus în piața cu doar o mie și ceva de inși obosiți după multe zile de țipete, s-a strecurat abil printre megafoane și cablurile ziariștilor, ca mai apoi să zică printre dinți că premierul ales e musiu Cioloș. Ce ne-am fi făcut, monșer, dacă prezidentul făcea slalom nedibaci printre 30 de mii de oameni? Ar fi ieșit un Despot fierbinte călare pe fotoliile din Palatul Victoriei? N-ai de unde să știi, încurcate-s căile de la Mitropolie pân’ la Club și pe parcurs se pierd multe idei d’alea bune pentru țărișoară.

   Să fim calmi, gata, s-o dat chenzina la tăți și trec apele la matcă. A venit musiu Cioloș s-o-nvețe pe Daciana rețeta de croissant, tocmai când i-au pus nemernicii ăștia lacăt pe prăvălie. E băiat bun, finuț, subțire, pupa-i-aș franțuzoaica, dacă n-o nimerește cu guvernul vom avea sigur-sigur un maestru fierbător la cazanul cu palincă. E plină piața de răuvoitori ce-l dau drept acoperit SIE, gurița lui Merkel și nepotul vulpii. Ostoiți-vă, dragilor, omul e un tehnocrat cinstit care scoboară de la Bruxelles pentru a-și rupe costumul pentru propășirea vechii Dacii. Mintenaș se va-nconjura de specialiști și va purcede ca zmeul cu cap de lup la umflarea-n burtă a produsului intern brut.

   Olecuță de răbdare mai trebuie să avem cu toții: să-i dăm alea 100 de zile (știu, o tradiție extrem de proastă, dar îmbrățișată creștinește cu obrazul întors), să-l lăsăm pe om să respire, dar mai ales să vedem dacă parlamentarii, acești câini de pază ai valorilor românești, îl vor lăsa să-nhațe iapa de curele. În curând se adună buldogii pedeliști, calimenții lui Gorghiu, țapinarii UDMR-ului, balamalele peuneriste cu epoleți și scumpii de la minorități, pentru a-l încuraja pe zeul comisar-agricol descălecat în târg. Cum vor vota? Nu vă faceți griji. Reprezentanții poporului știu exact cum se procedează. După cum adie alizeul FMI-ului prin trompa lui Eustachio.

”Academia Cațavencu” online 10 nov. 2015

Publicitate