Ai noștri sau tot ai lor?

   Să intrăm pentru câteva minute în jocul celor care afirmă, pe un ton disprețuitor, că în urma catastrofei de la Club Colectiv au ieșit în stradă doar ”tinerii frumoși și liberi”. Teza continuă cu afirmații de genul ”ei au dat jos guvernul Ponta”, ”au creat instabilitate și l-au adus pe Cioloș/Soros”, ”din cauza lor a încăput țara pe mâna unor diletanți”…

   Exercițiul frazeologic poate merge la nesfârșit, manipulările au intrat de multă vreme în ADN-ul formatorilor de opinie și nu mai este o surpriză că publicul înghite aproape totul pe nemestecate. Cred că ne aflăm și acum în fața aceleiași tehnici de denigrare a unui grup de persoane, ce funcționează ireproșabil în gura unora.

   Aș dori să fim atenți la câteva detalii:

   Câte persoane și-au exprimat nemulțumirile în stradă în toată țara, în cele 3 zile de manifestații? 300.000? Cred că exagerez. Ce înseamnă 300.000 din cele 8 milioane de utilizatori de Facebook? Nici 4%.

   Ce înseamnă 300.000 la o populație (rotunjim, da?) de 20 de milioane de locuitori? 1,5%? Nu am fost niciodată un vârf al matematicii, dar nu cred că mă înșel chiar acum.

   Nu voi sufla în pânza niciunei tabere, pro sau anti Cioloș, deși consider că noul PM ar fi putut să selecteze miniștrii mult mai riguros, nelăsând imaginea unui cârpaci grăbit pus pe glume proaste.

   Ceea ce doresc să observăm cu toții este altceva: dacă 300.000 de oameni în stradă, feisbuciști sau nu, frumoși și liberi, ong-iști sau pur și simplu ieșiți din spatele tastaturilor, au reușit să dea jos un guvern (personal nu sunt de acord cu teoria) și să se instaleze altul, haideți să ne gândim la altceva.

   Ce s-ar întâmpla dacă peste tot în țară, timp de mai multe zile sau săptămâni, ar ieși vreo 5 milioane de oameni în stradă? 

   Ar fi o cu totul altă mâncare de pește. Clasa politică s-ar zgudui din temelii și ne-am apropia foarte tare de acel ”punct și de la capăt” pe care îl dorim cu toții, cei care mai avem un dram de creier lucid și vrem un alt viitor pentru copii. Pentru că acum, cu venirea noului guvern, s-au instalat tot ai lor. Ai noștri încă așteaptă să ne dăm jos din pat.

Sursă foto: facebrands.ro
Anunțuri