Stoluri de gâște pe infinitul cer al prostiei noastre

   Ești un băiat citit, ai trecut destul de onorabil prin abecedar și prin manualele de gramatică din școala primară, nivelul la care ai ajuns îți permite să nu-l confunzi pe Ionel cu Păstorel, chiar dacă numele de familie ne poate ameți câteodată și poți folosi chiar și diacritice în fraze. E bine până aici, mai ai nevoie de niște gel în păr, o bună legătură la net și mai ales un bagaj mediu de cunoștințe informatice pentru a naviga liniștit pe valurile mass-media. Pe lângă toate astea, ești un individ fără scrupule, gata să profite de slăbiciunile celor din jur – ”calitate” esențială pentru cei care vor să facă bani din prostia altora.

   Ce faci în acest moment, tu, hahaleră mică și gingașă? Te pui pe treabă, bineînțeles: localizezi segmentul de populație cel mai slab de înger, credulii, naivii, pui ”țintă-piept” pe toți cei care nu-și pot începe ziua dacă nu se îmbibă cu profunzimile horoscopului și nu au primit mesajele astrale din Saturn, zâmbești către credincioși și către adepții flamurilor geto-dace cu cap de lup și viezuri pe tichie și bagi din top. Mai ai nevoie și de liotele de gură-cască incapabile să deosebească o știre de un fonfleu, și gata rețeta: croiești o pagină web și ai făcut un business.

   Ce vrea ”gâscanul”? Să-i fie luate mințile. Ok, să i le luăm! Cu știri neverificate și copy/paste la kil, cu jumătăți de adevăruri, insinuări de un prost-gust teribil pentru care nimeni nu răspunde, poze cu urmele lăsate de chiloți pe fundul vedetelor de circumstanță și mai ales cu furăciuni. Da, cu furăciuni fără milă. Cu fragmente luate porcește de pe site-uri și agenții, de pe bloguri și ziare, fraze răstălmăcite și puse de-a valma cu titluri bombastice, numai bune de a umple ochiul prost al consumatorului de șușanele – ”Dă click, neamule, să vezi ața de la tamponul Maricicăi!”

   Și ”gâscanul” dă cu click-ul. Atunci începe să clipocească ferm o reclamă de care nu poți trece până nu se scurg cel puțin 15 secunde. Și se duc. Doritorul de ațe de tampon rezistă. El vrea să vadă ața. Și buca Maricicăi. Că de aceea are net și e conectat pe cablu.

   Iar tu, hahaleră mică și gingașă, râzi în pumni de prostia lumii și de neputința de a discerne. Și faci un ban grămadă pentru că gospodina vrea să vadă un bust de pompier, o puță de Brad Pitt, iar mucosul ce chiulește de la ore vrea să știe dacă gagica sexy de la meteo și-a mai înfipt un piercing în gurgui. Asta vrem, asta avem. De atât suntem capabili ca societate consumatoare de informație. Unii dau șușe, alții legende cu daci, draci și laci. Mai sunt și staruri cu pretenții ce publică sirene deșelate cu nisip în nas. Și ”gâscanul” culege. Click cu click. Și stă cu nasul în bariera unui spot penibil.

   Eu sunt Taur, astrele mi-s potrivnice azi. Așa că plec să ling un Distonocalm.

”Academia Cațavencu” online 2 feb. 2016

Publicitate