Traian Băsescu, revelațiile clientului VIP de la Cireșica și rețeta de iaurt cu patru cuburi de gheață

   1. Traiane, îmi este la fel de scârbă de manipulările trustului Intact ca de minciunile celorlalte grupuri media, sunt sătul de gogorițele voastre, ale politicienilor, ce nu ați știut altceva în ultimii zeci de ani decât să fraternizați abject întru mărire și avere. Conflictele false de pe sticlă urmate de pupăturile pe gură de la cârciumă nu-mi produc decât repulsie. Mă așteptam să boicotezi alcoolul, drogurile și prostituția. Mai ales cea morală. Nu credeam că un VIP de la Cireșica va condamna iaurtul și crema de față doar pentru că există un trend. Infecția din presă, comandante, se elimină cu telecomanda. Publicul needucat al unei televiziuni se aduce pe linia de plutire prin efortul celorlalte, cu personaje inteligente în studiouri, cu argument și bun-simț. Nu se vituperează la fel de abject împotriva unei echipe ce și-a pierdut nordul de pe busolă, ci se combate calm, cu frază așezată, fără vene umflate pe gât. Ați greșit enorm pentru că ați crescut în toți acești ani un public isteric, fanatizat și dornic de sânge pe pereți. Ați obținut o gloată ce aplaudă frenetic, gata să arunce molotovul în casa oricui, cu zâmbetul pe buze.

   2. ”Asta a fost. Nu trebuie să dezgropăm morții. A spune că poți să-l cuprinzi (evenimentul din ’89) într-un dosar înseamnă a ignora o întreagă realitate.” a spus Ion Iliescu pe blogul său. Specia asta odioasă, a secretarului de partid comunist, care se crede intangibilă, există încă și se face simțită zilnic. A pus ouă la clocit și ies periodic din cuib odrasle ce duc mai departe discursul năucitor despre inutilitatea procesului revoluției. Aproape că nu există emisiune în care să nu-i văd pe copilașii lui Ilici perorând pe aceeași temă. Din contră, ar trebui redeschise dosare în fiecare zi, ar trebui formată o divizie specială de procurori care să se ocupe de crimele din decembrie ’89 și de scoaterea în față a vinovaților până nu mor cu zile, liniștiți, în paturile lor. Ar fi bine să știm exact cine a dat ordin, cine a apăsat pe trăgaci și, mai ales, cine i-a cocoțat la conducere pe cei care au perpetuat ideologia bolșevică sub masca democrației. Iliescu rămâne nociv prin ușurința cu care emană declarații de o perplexitate patologică. Un pescăruș bătrân care nu recunoaște că toată viața s-a găinățat pe pervazul istoriei.

P1010844

   3. Senatorul pletos e asaltat zilele acestea de remușcări, are somnul zbuciumat și îi transpiră degetele de emoție când votează pentru reținerea sau arestarea colegilor. Ilie Năstase intră decis în galeria ipocriților care nu mai pot de dragul penalilor din parlament, e plin de duioșie la adresa lor și revoltat că el, tenismanul, campionul, moralul, e desemnat de soartă pentru a hotărî destinul altora. Iliuță, sunt încă sub farmecele jocului tău de glezne din arenă, sunt fascinat încă de piruetele tale și de passing shot-urile realizate parcă în glumă, dar încearcă să te trezești: ești acolo, cu fundul pe fotoliul cald, pentru că oamenii te-au trimis. Ascultă-i când bagi bila în urnă. E posibil ca marea majoritate să dorească altceva decât rezultatul imaginației tale de moment. Oamenii care v-au introdus în parlament nu mai vor să fie foci de circ, au nevoie de alt gen de joc. Mai la fileu, Ilie, mai agresiv. Au nevoie de meciuri asumate, nu de copii de mingi letargici, bătuți în cap de soarele politicii dâmbovițene. Scâncetul de virgină ofilită nu mai ține, generale. Lasă-ne, schimbă racheta! Vremea mocofanilor e pe ducă.

   4. Care este varianta rapidă pentru a trece cu mopul peste mințile copiilor? Cum poți convinge o clasă de liceu de măreția religiei creștine? Cu un video despre avort, desigur. Imagini șocante cu instrumente medicale care extrag lichidul amniotic, sparg craniul ființei aflate în uter și scot în cele din urmă fătul prin aspirare. Traumatizant, inuman pentru oricine. În special pentru elevii de la ”Emil Racoviță” din Vaslui, în timpul orei de religie. S-a urmărit sensibilizarea puștilor pentru a scădea rata violurilor din județ sau apropierea lor de scânteia divină a credinței? Avem nevoie de generații care să știe, să se bazeze pe informație, pe dovezi sau pur și simplu ne-am apucat din nou să creștem credincioși pe bandă? Gestul profesorului este de o sălbăticie extremă, de o prostie vecină cu inconștiența. Care este granița dintre educație și manipulare, dintre logică, probă, comparație și dogma înghițită pe nemestecate? Cine își asumă răspunderea pentru un material ce nu poate fi expus la ore decât cu acordul părinților? Aștept ca în lunile următoare profesorii de religie să prezinte sărutul ca un schimb oribil de bacterii aducătoare de cancer, dar ca o binefacere dumnezeiască atunci se practică numai cu pirostriile pe cap.

   5. Kafka e sugar și râde dement prin ceruri, vom avea cu toții nevoie de medicul său de la țară pentru a ne vindeca bubele din cap. Miruna Inel, salvamontista bătută de interlopul Palesică, merge la notar pentru a-și retrage plângerea. E însoțită de avocatul bestiei care îi dictează ce să scrie în declarație. Notarul refuză să semneze și cei doi pleacă din biroul său. Mafia din Valea Jiului hohotește, ștergându-și mucii de uniformele polițiștilor din zonă. Cad câteva capete. Inutil. Nu se rostogolesc cele care trebuie. Golanii fac legea în țară, sertarele procurorilor sunt pline de dosare ce nu vor să iasă la suprafață. Autosesizarea nu există, chiar dacă imaginile de pe camere vorbesc de la sine. Plagiatorul Tobă se freacă doct pe burtă și lasă totul vraiște, în mâna sorții. Malacul cu fruntea îngustă e liber din nou să dea cu pumnul, a plătit o mie de roni amendă și circulă nestingherit prin târg. Oricând o poate scuipa pe Miruna în față, are ”spate”, sistemul face temenele în fața lui și tremură ca pătrunjelul în vânt. O nație cabotină ce-și întoarce mereu fața, nedorind să-și asume problemele reale. O nație de lactate, gata oricând să boicoteze virtual dacă i se arată ținta. Suntem cu toții predispuși să lăcrimăm pe taste când e rost de trending-topic, dar nu am văzut pe nimeni, în Valea Jiului de exemplu, să iasă în stradă pentru a protesta în fața Poliției ce doarme pe ea.

Pentru revista ”Academia Cațavencu” 7 martie 2016

Publicitate