”Lua-ți aminte!” Robocop-ul în trening linge tortul la PSD

   Ești baștan la partid și toată lumea ți se învârte printre picioare, toți pulifricii vin să-ți pupe mâna și să-ți cânte în strună, să te perie sau să-ți dea cu limba pe costum. E apogeul carierei, vârful, piscul de neatins, culmea și țelul vieții. Nu există altceva mai orgasmic decât gloata aceea de trepăduși ce se învârt dis-de-dimineață pentru a-ți freca nesul în ceașcă și pentru a fugi la colț să-ți cumpere o sfoară cu covrigi fierbinți. Așa procedează orice șef de organizație, fie la centru, fie în teritoriu, este o regulă nescrisă: avem nevoie de slugi gata să-și pună mâinile în gips dacă e nevoie, avem nevoie de băieți buni să ne spele mașina, să ne ducă acasă cumpărăturile, iar dacă sunt de încredere să ne ia și nevasta de la coafor și s-o ducă direct acasă.

   În orice partid strategii stau mai la răcoare, mai în umbră. Le vedere ies doar guguștiucii, limbiștii naivi ce au senzația că pământul nu-și găsește axa fără contribuția lor. Îi vezi întotdeauna la congrese, simpozioane, mese rotunde și dări de seamă. Colcăie spilcuiți, cu gel în păr și bluetooth în ureche, agrafă de tinichea la cravată și cu telefonul pus strategic la cingătoare – portretul tipic de Robocop ce și-a lăsat treningul acasă pentru a îmbrăca costumul de ginerică din șifonier. Șmecheraș de cartier ce s-a lipit cu ani în urmă de filială pentru a trage foloase din ajutoare, acțiuni umanitare și din șperțurile ce alunecă printre degete rechinilor de la centru.

   Dan Tara e un băiat simpatic, purtător de trening, alură de karatist și iubitor de trandafiri, Dumnezeu, Osho, horoscop și proverbe pe care le tot înșiră pe pagina sa de facebook. E ditamai vicepreședinte de filială PSD la sect. 1 București. I-am căutat profilul după ce am văzut pe pagina Lorenei Lupu că imediat după evenimentele de la Club Colectiv acesta i-a furat actriței un text pe care și l-a publicat pe wall. Fără a o cita, fără ghilimele. Fără pic de bun-simț și, bineînțeles, fără a-și cere scuze după ce i-a fost atrasă atenția. Comportament tradițional de ghiolban agramat, obișnuit să răzbească prin viață cu copy/paste-ul în buzunar. Metehne luate de la Ponta? Cine știe? Partidul ăsta e plin de ”genii”.

   Cu o cafea alături i-am luat la puricat wall-ul și am descoperit, pentru a nu știu câta oară, portretul unui mediocru necizelat care, la fel ca mulți alții, a pătruns în politică prin nu știu ce miracol. E un exemplu fără anvergură, fad, nu trebuie să mesteci mult pentru a-ți da seama ce hram poartă personajul. Clasa politică e saturată de indivizi de acest gen, nu încapi de ei. După ce îl veți ”cunoaște” imaginați-vă că soarta este crudă și trebuie să ajungeți în audiență la Dan Tara. Repet, e vicepreședinte PSD la sect. 1 București. Teoretic, în pixul lui stau decizii pe care un om obișnuit nu și le poate imagina cu ușurință.

   Am cules câteva perle. Sunt mostre ale unui agramat feroce. Nu am avut prea multă răbdare pentru a săpa mai adânc, dar cred că e suficient:

   ”Daca esti nemultumit sau nedreptatit !!! Scriene. Vrem sa stim parerea ta !!! (26 martie). Din taxele si impozitele voastre se fura zi de zi ! cert este ca voi sunteti indiferenti si apoi va intrebati de ce nu sunt bani la buget pentru pensi si salarii !!! (26 martie). Asta sunt si nu m-a pot schimba !!! (13 martie). Sincer ? M-a ocup de fiecare in parte !!! (13 martie). Un gand frumos si un wee-kend minunat tuturor !!! (12 martie). Putin ! Dincolo erea mai mult !!! (9 martie). Americanii se joaca cu focul !!! Rusia,China,Iranul si Corea de Nord sunt pregatiti sa le dea o lectie asa zisilor stapini ai lumii, care traiesc pe spatele altor state si care se cred invicibili. Cred ca de data asta, va primii ceea ce merita !!! (6 martie). Ce bine m-a simt !!! (2 martie). Ce bine m-a simt !!! Wowww !!! (11 februarie). Rusine Alina Gorghiu !!! Astea sunt masurile voastre de guvernare ??? Propune-ti legi fara sa ganditi si fara sa intelegeti situatia grava cu, care se comfrunta bolnavii de cancer !!! (6 februarie). Doar atat ??? Dincolo erea mai mult !!! (3 februarie). In atenția primarilor !!! Puneți in practica soluția aceasta !!! Iar noi, cetățenii, ai vom hranii !!! (16 ianuarie). Sa fim solidari !!! Alaturate si tu si semneaza petitia !!! (11 ianuarie). M-a bucur ca, pot face asta !!! (7 ianuarie). Mi a furato de mult !!! (12 dec. 2015). Daca vrei sa fi mereu invingator !!! (6 dec. 2015). La multi ani finutei noastre !!! Sa cresti mare si puternica !!! Nasicu si Nasica te pupa si te iubeste !!! (6 dec. 2015). LA MULTI ANI !!! FRUMOASA SI MINUNATA MEA TARA !!! TE IUBESC SI TE VOI IUBII SI DINCOLO DE VIATA !!! (1 dec. 2015). Lua-ţi aminte !!! (22 nov. 2015).”  – Dan Tara, vicepreședinte PSD sector 1 București. 

   Noi îi alegem și le dăm posibilitatea să mișune prin birouri, noi suntem cei care, prin pasivitate, le permitem să se umfle în pene și să ne râdă în nas. Dan Tara poate fi un băiat inimos și plin de bunăvoință, dar imaginea pe care o lasă este teribilă: șmecheraș, un mic valet ce duce tortul și șampania de ziua șefului, băiețaș de duzină ce nu ar ajunge prea departe într-o organizație serioasă de partid. Nu avem nimic personal cu omul. Pur și simplu s-a oferit țintă și mi-a dat ocazia să aduc iarăși în atenția publicului tabloul jalnic al politichiei mărunte de care avem parte.  

”Academia Cațavencu” 29 martie 2016

Publicitate