Gâdea m-a convins după 20 de ani

   Dacă sistemul actual e reprezentat de corupție, nepotism, dare și luare de mită, tunuri de zeci de miliarde de euro, politicieni care sar de la un partid la altul ca popicele lovite de bilă, pot spune că, da, sunt antisistem. Am fost și voi rămâne împotriva acestui sistem mizerabil care perindă doar găști care se șterg cu doctrinele la fund.

   Prima dată când am pus ștampila pe un nume a fost în ’96: l-am votat pe Constantinescu. Până atunci îmi anulasem votul. De atunci și până astăzi, la fel. E gestul prin care îmi exprim revolta de fiecare dată în fața urnei. Nu am altul, nu arunc cu bolovani în vitrine, nu chem minerii în piață, nici nu fac justiție cu mitraliera pe stadioane așa cum și-ar dori probabil zeci de mii de demenți de pretutindeni. Am fost mereu în căutarea logicii și argumentului. Dacă acestea nu sunt atât de vizibile pe cât mi-aș dori, caut măcar bunul-simț, echilibrul și cumpătarea din om.

   Pe Cioloș l-am respins din primele zile. Mi-a dat senzația unei marionete impuse. Un birocrat UE venit să tragă și el niște sfori în țară. Am scris despre el anul trecut pe vremea asta și nu am motive să mă repet. Mi-a părut un tip moale, influențabil, nesigur pe deciziile luate. Înclin să cred că după un an de zile și-a mai venit în fire.

   Gâdea mi-a arătat aseară că omul ar trebui să continue în funcția pe care o are în acest moment. Și nu pentru că ar fi vreo lumină călăuzitoare sau că partidele care l-ar susține m-au convins în vreun fel. Chiar deloc. Ipotetica alianță PNL/USR este atât de șubredă, are atât de multe bube în interior, unele personaje sunt atât de viciate de suspiciuni de corupție, încât nu-și poate aroga rolul de salvamar al unei țări trase la fund.

   Calmul de aseară al lui Cioloș în fața impertinenței lui Gâdea mi-a sugerat că șeful guvernului actual ar putea fi cel care să mai așeze lucrurile în matca lor. Va face minuni? Sigur că nu. E vreo figură providențială, vreun îngeraș coborât să ne izbăvească? Deloc. Dar îmi plac oamenii așezați cărora nu li se umflă venele la gât. Chiar dacă fața lor e ciupită și unii sunt atât de josnici încât ridică acest detaliu la înălțimea unui argument solid.

   Duminică nu îmi voi mai anula votul. După 20 de ani voi pune ștampila pe partidul care a promis că-l va menține pe Cioloș la Guvern. E singurul motiv pe care îl consider valabil în acest moment. Ca și în cazul lui Constantinescu este foarte posibil să-mi iau o mare țeapă, dar sunt extrem de conștient de acest lucru. La fel de conștient ca atunci când mă uit în urmă și văd că leprele au început să cadă una după alta. Sper doar ca fenomenul să aibă continuitate. Atât.

Anunțuri