Prin perete

   Bucata asta de beton mă surprinde plăcut. Mă înfioară și îmi trezește tot felul de amintiri. Văd prin ea fundițe roz, șireturi, păpuși și sinucigași amabili, jucării de pluș cărora li se toarnă coniac pe gât și siluete filiforme care ies dintre cărămizi să-mi povestească frânturi de vise. Prin același perete simt un miros pătrunzător de ceapă trasă la tigaie, aud țipetele unui copil și o voce care urlă că factura de gaz e mult prea mare. Vecinii au iarăși simpozion cu înjurături de mamă.

   Fata lor cea mare vorbește cu o prietenă despre noaptea trecută din discotecă. În gura mare, nu are jenă, nu are complexe. O aud foarte bine. E o tembelă mică și desfrânată, umblă mereu cu dresurile rupte și își suflă nasul pe stradă. Produsul unei familii dezechilibrate, fructul acela necopt al unor adulți neterminați, și ei mult prea obosiți de traiul oribil la care sunt condamnați. Sporovăiesc amândouă despre o nefericire mult prea timpurie și înjură un puști care nu a știut să le sărute. Îi mirosea gura a pește crud și părul, mult prea lung, îi cădea în gură. Le-a fost imposibil să se excite. Abia spre dimineață a reușit săracul de el să le deschidă câțiva nasturi de la bluză, dar era prea amețit de alcool pentru a le atinge sânii.

   Acum au băgat fierul de călcat în priză. Aud fâșâitul acela inconfundabil al tălpii fierbinți care schiază printre nasturi și înmoaie plasticul din țesătură. Discută în continuare despre un refugiu, numai al lor. Vor să practice sărituri în mare, își amintesc de lecțiile de balet din copilărie, de pieile-roșii care le tulburau somnul cu penele din creștet, vor să-și sperie vecinii plimbându-se cu un tigru pe umăr și să-l vadă din nou pe Dali călare pe motocicletă. Copile nesfârșite. Se frig cu vârful fierului și-și ling reciproc bășicile. Ciocănesc ușor în zid. Se face liniște pentru o secundă. Fetele râd și ies în stradă. Magazinul cu pereți albaștri și-a deschis și el porțile. Acolo se vând pălării și batiste vechi. Și nu miroase a ceapă. Nici a cârpă arsă.