„Divide et Impera”

Evenimentele din Catalunia declanșează discuții extrem de fierbinți la această oră pe marginea conflictelor de stradă, a eșecului dialogului politic sau prin prisma emoțiilor momentane. Și e normal pe de o parte. Suntem oameni simpli, de multe ori nu vedem decât ceea ce ni se oferă.

Aș dori să ridic puțin ochii din televizor și din online. Să-mi las mintea să raționeze și din altă perspectivă. Mult mai panoramică, desigur.

Cui folosește? Cine va profita de aceste mișcări naționaliste, de patriotismul naiv al unor segmente populare, de posibila apariție a noi granițe, pașapoarte, vize, de restrângeri ale unor drepturi de mișcare nu numai în spațiu geografic, ci și pe piața muncii? Cui folosește nașterea în următorii 5-10 ani a unor noi state în Europa, știindu-se de când lumea că „Divide et Impera” este piatra filosofală a marilor puteri? Cui folosește cu adevărat dinamitarea Uniunii Europene dacă țări-membre se pregătesc să o părăsească?

Îmi pun toate aceste întrebări pentru că istoria pe care am învățat-o până acum mi-a demonstrat că totul se reduce la bani, resurse, zone de influență și putere, dominație și control. Scurtele furtuni ideologice prin care trecem nu sunt decât prilejuri excelente pentru unii de a ne așeza în beregată o gheară de oțel. Sigur că da, învelită în mătase de cea mai bună calitate.

Reclame

Publicat de

Paul Gabor

www.paulgabor.com