Art.155

Starea de incertitudine din Catalunia se prelungește și în acest weekend. Economia regiunii se resimte, au apărut cifre care ilustrează scăderi semnificative în turism, investițiile străine sunt deocamdată în standby și există foarte multe firme care semnalează o scădere drastică a vânzărilor și comenzilor pe termen scurt și mediu. De la 1 octombrie și până în acest moment, peste 900 de firme recunoscute pe piața iberică și europeană au părăsit Catalunia, transferându-și sediile sociale și fiscale în alte zone ale Spaniei: Grupo Zurich, Catalana Occidente, Axa Seguros, Colonial, Abertis, Dogi, Proclinic, Oryzon etc.

Guvernul condus de Mariano Rajoy se va reuni sâmbătă pentru a definitiva pașii care vor fi făcuți pentru restabilirea ordinii în Catalunia, în baza articolului 155 din Constituția Spaniolă. Demersul PP este sprijinit de PSOE și Ciudadanos. Măsurile care vor fi adoptate sâmbătă vor fi prezentate Senatului, unde PP are majoritate confortabilă. Se intenționează aplicarea art. 155 începând de săptămâna viitoare, după ce se va obține votul pozitiv al Senatului și se vehiculează două variante de lucru:

1. Varianta „soft”, prin care Catalunia va fi condusă de un reprezentant al guvernului central, organigramele ministerelor nefiind deocamdată modificate. Se urmăresc schimbări doar la nivelul conducerii Poliției Autonomice (Mossos d’Esquadra), Dep. Economiei și Finanțelor, televiziunii regionale TV3 și în domeniul Educației.

2. Varianta „hard” – pentru fiecare minister și instituție în parte se vor deplasa de la Madrid specialiști din interiorul guvernului actual și vor prelua activitatea decidenților catalani. Suspendarea pe o perioadă nedeterminată a autonomiei Cataluniei este prevăzută în acest caz.

Ambele variante cuprind planuri pentru organizarea de noi alegeri parlamentare în Catalunia și restabilirea prin orice mijloace a ordinii constituționale dinainte de „referendumul” de la 1 octombrie, precum și măsuri de urmărire penală a persoanelor și organizațiilor care au contribuit la destabilizarea situației din Catalunia.

Aplicarea art. 155 survine în urma refuzului guvernului catalan, condus de Carles Puigdemont, de a reveni în legalitate și în urma intențiilor acestuia de a continua procesul de independență a regiunii prin proclamarea unilaterală a acesteia.

Reclame

Publicat de

Paul Gabor

www.paulgabor.com