Să înțelegem Art.155 din Constituția Spaniei

”Cred că în contextul actual (mă refer la recenta declarație unilaterală de independență din Catalunya), se impun niste precizări. Văd că mulți români, inclusiv unii de pe aici, folosesc termeni pe care nu-i stăpânesc și operează cu niste noțiuni politico-administrative al căror sens le e străin. Și poate cel mai „senzațional” (românii iubesc senzaționalul și șocantul) e faimosul articol 155 din Constituția Spaniei, care va fi aplicat probabil chiar din aceasta seară. Ce spune acest articol? Spune asa:

„1. Dacă o comunitate autonomă nu îndeplinește condițiile pe care Constituția sau alte legi le impun, sau daca va actiona de o formă care sa atenteze grav la interesul general al Spaniei, Guvernul, după ce îi cere președintelui comunității autonome soluționarea și în caz că nu i se răspunde favorabil, cu aprobarea absolută a Senatului, va putea să adopte mijloacele necesare pentru a obliga prin forța la respectarea obligatiilor și protejarea interesului general.

2. Pentru executarea mijloacelor prevăzute la punctul anterior, Guvernul va putea da instrucțiuni tuturor autorităților Comunităților Autonome.”

Nu este singular în Europa, el își are originea în Legea fundamentală din Bonn, art. 37, devenită actualmente Constituția Germaniei. Ba, mai mult, cele două sunt aproape identice.

Bun. Ce înseamnă aplicarea acestui articol? In niciun caz vreun război civil, lovitură de stat, luptă de stradă, atentat la democrație și alte chestii interpretate de către unii pe aici.

Înseamnă în primul rând suspendarea activității Parlamentului catalan, a președintelui Puigdemont și consilierilor, trecerea tuturor instituțiilor in subordinea Guvernului central până la organizarea de noi alegeri și restabilirea ordinii prevăzute de către Constituție. Și, până una alta, Constituția rămâne legea fundamentală a unui stat. Cu neajunsurile și lacunele ei. Ea se poate schimba sau modifica prin referendum, la care participă TOȚI cetățenii cu drept de vot ai statului respectiv.

Da, pot apărea probleme în desfășurarea procedurilor de aplicare ale art. 155, dar acestea nu sunt previzibile. De aceea cel mai important în aceste momente este păstrarea calmului și a rațiunii.”

Text de Florina Vaipan, Benidorm.

Reclame

Publicat de

Paul Gabor

www.paulgabor.com