Răspândacii

Extrem de mulți „urechiști” online. Nepermis de mulți. Se aruncă în dreapta și-n stânga cu postări despre o Catalunie care va ieși din UE și din zona Euro. Se scrie fără pic de logică despre un război civil iminent și posibila apariție a unei grupări teroriste, gen ETA din Țara Bascilor. O imensă majoritate a celor care comentează realitatea catalană o fac într-o manieră improvizată, fără să stăpânească minime cunoștințe din teren. Din acest motiv aș vrea să calmez un pic spiritele:

Am scris destul de mult despre șansele inexistente ale Cataluniei de a deveni un stat independent, explicând din diferite unghiuri motivele politice, economice și sociale. Nu mă mai repet, există scroll. În acest moment, fără recunoaștere internațională și cu intervenția guvernului de la Madrid în baza Art.155, se încearcă stabilizarea legislativă a regiunii și revenirea la ordinea constituțională.

Va exista, desigur, pentru toată lumea, o perioadă cu multe semne de întrebare, vor avea loc schimbări importante în administrația regiunii catalane, dar nu se mai pune problema desprinderii acesteia de Spania și de Uniunea Europeană. Automat, discuțiile în acest sens devin inutile și absurde. Interesul comun va direcționa totul către o recuperare cât mai rapidă a normalității în interiorul instituțiilor publice și spre alegerile regionale pentru parlament, stabilite deja pentru 21 decembrie.

Alte speculații în momentul de față sunt cel puțin hilare. Mulțumesc pentru doza de încredere acordată până acum.

Reclame

Publicat de

Paul Gabor

www.paulgabor.com