Educația și șlapii

Se strâng păturile de pe plajă. Nisipul se scutură din șlapi, se fac bagajele, oamenii merg pe la casele lor. Mai sunt câțiva întârziați prin Grecia, pe la vreun hotel turcesc sau prin Bali, care pun poze cu asfințituri amețitoare și palmieri obraznici.

Începe școala. Învățământ public vs. privat. Locurile bune din cartier au fost ocupate. Profesoara e o proastă. „Dar nu-s toți la fel.” Directorul e pesedist, o jigodie. Fondul clasei. Părintele-oaie neagră, copilul va fi persecutat. Video-uri pe youtube cu bătaia ruptă din rai. Adolescenți cu țigara-n gură și praful în buzunar. Manualul unic, agramați everywhere. Discursuri interminabile despre analfabetismul funcțional care ne bântuie în sculare și-n culcare. Politicieni care vor un pact de lungă durată pentru Educație. Androneasca, PLM și eternii saltimbanci care s-au rotit prin ministere vor hăhăi înțelept prin studiourile de televiziune.

Aceeași buclă pe care ne-au construit-o și ne-o servesc în fiecare an. La rece. Bucla în care trăim fericiți, inconștienți, cu zâmbetul pe buze. Bucla din care nu vrem să ieșim. Pentru că e cald și bine înăuntru. Ca-ntr-un marsupiu. Blestemat să fie!

Publicitate