Non-combat pe toată linia

Toată lumea vorbește despre restaurație și autoritarism. Ne vedem deja lipiți de tătucul Putin, scoși din UE, cu drepturile și libertățile din ce în ce mai îngrădite. Desigur, sunt și exagerări în aceste aprecieri cauzate de emoțiile prin care trec unii comentatori. Un lucru este cert, cel puțin pentru mine: starea de non-combat în care se află Klaus Iohannis.

Când ai 6 milioane de voturi în spate, când ai o societate civilă gata să iasă în stradă pentru libertate dacă i se cere acest lucru, când autoritățile europene susțin că atacurile coaliției psd-alde asupra Justiției sunt periculoase și direcția în care merge România în acest moment este greșită, să stai și să nu faci nimic mi se pare că nu se numește altfel decât complicitate cu aceste canalii.

Se poate organiza un referendum prin care românii să fie întrebați dacă mai vor sau nu în UE. Se pot face alegeri anticipate și sunt convins că în acest moment votul pro-european, pro-democrație, va fi majoritar. Prezența la vot va fi imensă pentru că oamenii sunt extrem de iritați de felul în care actuala guvernare își bate joc de tot ce s-a obținut după ’89. Se poate instaura, cu ajutorul unei noi majorități democratice, legea lustrației, se poate restabili echilibrul în Justiție, separația puterilor în stat poate fi autentică doar dacă în partide vor fi oameni decenți. Lăsați procurorii și judecătorii să aplice legea, să lucreze în liniște, nu mai exercitați presiuni de niciun fel. Aduceți infractorii din străinatate pentru a fi judecați și condamnați în țară, unde au furat. Condamnați din fașă extremismul, indiferent de culoare și ideologie. Terminați cu prostia partidelor pe criterii etnice. Avocatul Poporului să nu mai fie o slugă politică. CCR la fel. Nu mai glumiți, nu mai creați confuzie, nu mai există de multă vreme liberali, țărăniști, social-democrați etc. Există doar două curente mari și late: 1 – democrație, libertate și civilizație europene, 2 – autoritarism, izolare, naționalism.

Se vrea ca societatea românească să-și limpezească ideile? Personal, cred că nu. Clasa politică, cu mici excepții, are tot interesul ca oamenii să fie dezinformați, să trăiască în confuzie și să se hrănească zilnic din circul care i se oferă pe televiziuni. Klaus, la Cotroceni se aude? Mișcă cineva?

Publicitate