Ura

Să ne pregătim pentru valul de ură, prostie și iresponsabilitate care se va năpusti peste societatea românească. Va face ravagii. Este mult mai periculos decât coronavirusul și apare exact în momentele cele mai dificile.

Ură pentru cei infectați, ură pentru cei care pleacă din zonele de criză și se întorc în țară, ură fără margini pentru tot ceea ce nu corespunde cu viziunea proprie asupra realității, incomensurabilă, viscerală, care umflă venele și naște iarăși idoli pentru masele înfierbântate. Ură pentru autoritățile care au fost prinse din nou pe picior greșit.

Prostia care se revarsă prin orice afirmație irațională, prin preluarea de știri false, prin poze, bancuri și postări ironice, agresive, care scot la suprafață rasismul, frica îngrozitoare în fața incertitudinii și visurile de supremație ale unora.

Iresponsabilitatea unei părți a presei, a celor vizibili online, a răspândacilor mai mult sau mai puțin celebri care lipesc orice poză și memă pe wall pentru like-uri, transformând absolut orice nimic în apocalipsă.

Să ne pregătim și pentru invazia teribiliștilor, a inconștienților, să nu ne ia prin surprindere tăvălugul celor care spun de fiecare dată „Lasă că știu eu mai bine” în pofida a ceea ce recomandă specialiștii și autoritățile.

Există și o latură pozitivă în toată povestea asta, ca în orice moment de criză majoră: se pun în funcțiune filtrele. Se activează de la sine sitele care cern caractere. Este un proces, foarte lent din păcate, care maturizează și împinge orice societate un pic mai sus pe scara evoluției.

Publicitate