Să fie panaceu’ gratis, s-ajungă la toată lumea!

E minunat să vezi că oamenii nu se schimbă, că ramân acolo, în băltoaca lor confortabilă, călduță, ca-ntr-un cocon din care nu mai pot evada niciodată. Desigur, încerc să fiu ironic. E sfârșit de săptămână, mi-am promis că nu mai scriu fără să beau cafea, nu mai ating tastele decât după ce-mi reglez toate vibrațiile și citesc horoscopul, dau o tură pe la ghicitoare și întorc ceașca cu gura-n jos pentru a ști dacă voi câștiga la loterie.

Dar mi s-a zdruncinat zen-ul. S-a înmuiat Nirvana în dimineața asta, în clipa în care am văzut că și-a făcut apariția în spațiul public un discurs infantil, agresiv și incredibil de populist: „Bogații lumii ar trebui să renunțe la drepturile intelectuale și să ne ofere vaccinul gratuit, să dea rețeta tuturor.” – cam așa sunau câteva voci în subsolul unui text citit aiurea, în contextul luptei anti-Covid, pe câmpia nemuritoare a netului. Brusc, m-am gândit: da, oamenii ăștia au dreptate, totul ar trebui să fie gratis, să stai ca o morsă pe canapea și să-ți vină totul pe tavă, creierele cresc în copaci, inteligența înflorește pe toate gardurile, specialiștii ar trebui să se pregatească ani de zile prin facultăți, să-și rupă capetele cu lucrări și tot felul de studii, firmele ar trebui să investească zeci de milioane de euro, dar rezultatele ar trebui să fie gratuite. Pentru că așa vor unii, clar.

În acest moment vor sări cei de stânga și vor sufla în trompete: da, așa e, bogații lumii trebuie să împartă totul cu săracii, să nu uite de unde au plecat, prea le-a crescut burta, prea s-au urcat pe cadavre. Iar cei de dreapta, fanii capitalismului, mă vor mangaia cu duioșie pe cap: așa este dragă domnule, nimic nu e gratis, totul are un preț. Stați la locurile voastre tovarăși, nici jungla câștigului imoral nu este un tufiș în care să mă adăpostesc.

Din păcate, sunt adeptul preluării și de colo, și de dincolo. Dar asta e o altă temă de șezătoare. Să revenim… Să revenim la „drepturile intelectuale”, pentru că în special de la această sintagmă mi s-a aprins becul și am început să dau mărunțel din dinți. Să reflectăm un pic la intelect, la creier, la minte, la ce poate face un om educat pus din timp la locul său și lăsat să-și facă treaba. Poate că și noi, românii, împreună cu alți plângăreți pe tema vaccinului, am fi putut sta printre „bogații lumii”. Am fi putut avea un stat suficient de pregătit pentru a crea un sistem sanitar eficient, am fi putut avea firme care să lucreze bine și cu destulă rapiditate pentru a scoate pe piață un vaccin însotit de toate garanțiile posibile.

Dar, ce sa vezi? „Bogații lumii”, cei pe care îi înjurăm acum, știu să investească, să atragă materie cenușie, să pună la dispoziția oamenilor de știință toate condițiile pentru a-și desfășura activitatea. „Bogații lumii” nu prea votează infractori, corupți, nu prea își trimit prin Parlament amantele, cumnații, frățiorii și ginerii, nu au la fiecare colț de stradă săli de pariuri și fabrici de doctorate false. Statele „îmbuibate” – cele care vor aduce acum vaccinul pe piață – nu au în bugetul de stat sute de milioane pentru salarii și pensii speciale, nu aruncă miliarde pe studii de fezabilitate, nu dau legi cu dedicație, pe la ei pe-acasă mai funcționează și DNA-ul, se iese în stradă atunci când politicienii și-o iau în cap, oamenii votează pentru că democrația este cel mai bun sistem din toate relele existente… Tot „îmbuibații” despre care vorbim știu, în general, să prețuiască munca și efortul angajaților.

Câți dintre cei care vor acum să li se dea vaccinul pe tavă au folosit Windows-ul lui Bill Gates piratat, câți și-au descărcat filme de pe net fără să plătească nimic, câți citesc pdf-uri obținute fraudulos? Și România ar fi putut să facă parte din galeria aceasta minunată a țărilor cu potențial. Și ne-ar fi putut înjura săracii lumii la ora asta. Dar avem mereu grijă să plasăm șuturi în fund miilor de specialiști care lucrează acum prin SUA, Canada, Europa, Asia. Știința e un moft, dă-o naibii! S-o folosească alții. Noi avem grijă sa băgăm miliarde în cupole, în autostrăzi pe hârtie, să îngroșăm cefele unor pensionari de lux, să mărim de la an la an numarul de bugetari și să plângem pe la colțuri (bine că ne-a dat Ăl de Sus oleacă de net) când mai cade câte un elev în wc-ul din fundul curții și mai ard oameni prin spitale.

 

Pentru ziare.com

 

Publicitate