Așa a început

Acești demenți care sînt convinși că au venit pe lume cu o misiune istorică, acești demenți care conduc autoritar, care s-au trezit peste noapte în fruntea unor nații puternice, în fața unor butoane nucleare, acești demenți care sînt stăpîni peste surse imense de energie și își pot imagina că vor juca la nesfîrșit la cacealma…

Cu ce au greșit popoarele mici pentru a sta mereu cu frica de a fi călcate de un bocanc militar? Cu ce a greșit specia umană că este nevoită să tolereze demenți ca Putin, Chavez, Maduro, Castro, dinastia nord-coreeană etc.?

Sînt mii de gînduri care vin de-a valma în ultimele ore. E foarte greu să le organizez, să le pun unul după celălalt. Mă întreb, practic o retorică șoptită și nu știu dacă va avea rezultate, starea de agitație e omniprezentă, călăresc canalele de știri în speranța găsirii unui ton care aduce liniște.

Ce va face Putin? Va cuceri Ucraina? Își va instala oamenii de încredere și își va lărgi influența? Se va opri aici? Va merge mai departe cu războiul hibrid prin care destabilizează de ani întregi siguranța Uniunii Europene? Dacă nu intervine nimeni pentru a-l opri, cine garantează că în viitor nu va proceda identic cu Republica Moldova? Nici Moldova nu e în NATO și e o țară infinit mai mică, un teritoriu ce poate deveni mult mai repede victima Moscovei. Cine asigură că Putin nu va folosi același discurs dement pe care îl are acum: „Vrem eliberarea cetățenilor ruși din Moldova. Sînt supuși unui genocid și unui regim neonazist.”?

„Să boicotăm produsele rusești, să facem, să dregem, să interzicem, să tragem linie, să scoatem din circuit…” – sînt îndemnați oamenii pe rețele. Cred că este inutil și e doar un gest care nu va atinge absolut deloc puterea de la Moscova. Deloc. Nu oamenii de rînd trebuie să boicoteze. Ci întreaga administrație europeană și mondială. Statele lumii, dacă mai sînt întregi la cap, ar trebui să excludă începînd din acest moment pe oricine și orice mai are legătură cu adminstrația Putin. Orice legătură cu Rusia ar trebui blocată la nivel oficial: politic și economic. Declarațiile în fața unui pahar cu apă, în fața unui microfon și a camerelor de luat vederi, discursurile șlefuite și sterpe nu au nicio relevanță. Ești rus sau ești complice cu regimul Putin? Blocaj total. Spontan. Radical. Tăiată orice relație cu lumea civilizată.

Știm cum se va termina această tragedie? Putem specula, putem încropi scenarii, ne putem imagina și spera într-un final fără multe pierderi de vieți omenești. Putem spera că și ipocrizia politicienilor are un sfîrșit. Că și interesele financiare de zeci de miliarde de euro pot fi duse pentru o vreme într-un plan secund. Am putea merge și mai departe gîndindu-ne că vom ști într-o bună zi să recunoaștem demența umană încă din fașă și s-o extirpăm la momentul oportun, dar intrăm deja în utopie.

Deocamdată ne uităm la invazia rusească. La tancuri, la rachete, la moartea unor civili care nu au nicio vină, la valurile de refugiați care vor părăsi Ucraina în următoarele săptămîni. Și realizăm neputința. E un spectacol televizat cu moartea în prim-plan și cu rînjetul unor scelerați care își împart iarăși lumea fără remușcări.

Îmi doresc ca Putin să aibă un loc special în iadul creștin-ortodox și popimea de la Moscova să-i legene coliva cît mai curînd.

Publicitate