Tastele patrioților cu trompetă

Un rezumat pentru cei care își permit să mă tragă de urechi și să-mi predea lecții de morală și de patriotism:

Trebuie să lupt? Complet greșit. Nu mă obligă nimeni să lupt. În niciun caz pentru războaiele altora, să plătesc cu viața mea pentru ambițiile unor demenți.

Nu mă poate obliga nimeni să mă întorc de la trei mii de kilometri pentru a lua o armă în mînă. Pentru simplul fapt că locul meu, așa am ales demult, este aici (în Spania). Aici e viața mea, e familia mea, aici e tot rostul meu. Voi fi nevoit, poate, să iau o armă în mînă dacă îmi vor fi direct amenințate toate aceste lucruri AICI.

Fiecare om de pe pămîntul ăsta nenorocit se vede nevoit și obligat să lupte atunci cînd îi sînt amenințate direct viața, familia și locul în care trăiește. Scutiți-mă de lecții, de frecții patriotarde și de naționalism de prost gust. Imaginați-vă doar că trăiți de ani de zile în alt colț al lumii, că v-ați făcut un rost acolo și vă cheamă statul român sub arme. Sînt absolut convins că nu va pleca nimeni acasă să-și dezgolească pieptul aiurea-n tramvai.

Terminați cu prostiile! Gîndiți rațional înainte de a vă permite, unii dintre voi, să mă faceți penibil sau să mă trageți de urechi într-un fel sau altul. Viața mea e aici, m-ar durea dacă mîine ar veni un imbecil cu pretenții expansioniste și mi-ar ataca locul în care trăiesc. Asta nu înseamnă nici pe departe că nu-mi pasă de România. Îmi pasă, nu am uitat de unde am plecat. Din acest motiv încă mă doare și reacționez de fiecare dată în scris cînd se întîmplă ceva în țară. Am încă familie și prieteni acolo. Doar acest lucru mă mai leagă de locul din care am plecat acum 22 de ani.

Înainte de a deschide gura încercați să înțelegeți bine conceptele: „patrie”, „țară”, „neam”, „rădăcini”. Încercați să vă puneți în locul celui care scrie textul pe care îl citiți. Înlocuiți emoția cu rațiunea înainte de a apăsa pe tastă și a da lecții în care nici voi nu credeți. Încercați să citiți și printre rînduri, exersați o privire de ansamblu asupra textului. Nu luați din el doar ce vă convine pentru a reacționa sulfurant.

Și, în special, evitați insulta gratuită. Am o vîrstă și rezervele mele de răbdare sînt la un nivel extrem de scăzut. Nu am simțit niciodată nevoia justificărilor și explicațiilor suplimentare. O fac foarte rar. Și doar pentru că-mi respect prietenii care mă citesc. Dar îmi sar capacele la fel de repede atunci cînd din negura ploii apare cîte un stăpîn de taste și mă învață ce e țara, ce e neamul…

Publicitate