Un criminal școlit de KGB

Ce mai poți spune, în ce termeni ți-ai putea descrie starea pe care o ai după ce vezi fotografiile devastatoare din Ucraina care circulă acum pe net? Cum să-ți verși furia, deznădejdea, cum să-ți mai păstrezi calmul în fața gropilor comune, a oamenilor cu mîinile legate la spate și uciși cu un glonț în ceafă, a femeilor și fetelor violate în plin secol XXI, cum să procedezi pentru a nu te transforma tu însuți în bestie dominată de ură și spirit de revanșă? Este inadmisibil. Și e puțin spus.

Vladimir Putin face exact ceea ce știe să facă, s-a pregătit pentru asta, a fost școlit: ucide cu sînge rece. Este criminal de război. Și nu cred, din păcate, că va plăti vreodată pentru actele sale. În cel mai fericit caz vor fi judecați militarii căzuți prizonieri, vor apărea în fața tribunalelor ucrainene. Poate că vor ajunge pe la Haga niște generali care au avut ghinion. Dar atît timp cît măcelarul de la Kremlin va conduce, atît timp cît oameni cu aceleași convingeri ca ale lui vor avea acces la putere, Rusia va fi un pericol permanent pentru lumea civilizată. Pentru democrație și pentru popoarele care s-au obișnuit să trăiască în libertate.

Rămîn la aceeași părere pe care am afișat-o (nu că ar conta pentru cineva) încă din prima zi a invaziei orcilor lui Putin. Rusia trebuie izolată complet în aceste momente, pînă cînd la Moscova se va instala printr-un miracol sau prin alegeri libere, poate printr-o revoluție, un regim democratic. Un stat decent trebuie să întrerupă complet orice relație politică și financiară cu Moscova. Sancțiunile ar trebui să fie extrem de dure, aplicate imediat și duse pînă la capăt. Cu orice risc. Pe care lumea civilizată să și-l asume fără ezitări.

Ne va fi mai greu fără gazul și petrolul rusesc? Sigur că da. Vom avea probleme economice? Nivelul de trai va scădea? Cu siguranță. Dar cred că e mult mai bine să trăim cu trei cartofi în minus pe masă, cel puțin o perioadă de timp, decît să ni se pună țeava unei puști în tîmplă și să fim nevoiți să învățăm rusește. Oamenii care încă mai au un dram de inteligență vor înțelege. Cei care o scaldă în continuare, relativizînd pericolul și țînîndu-l pe asasin în brațe, vor depăna în continuare povești dubitative.

Publicitate