Negustorul de pipe

Volumul de proză scurtă „Negustorul de pipe” a ieșit din tipografie în luna aprilie 2018. Poate fi achiziționat din librării (lista), de pe site-ul Editurii Herg Benet, dar și de pe Libris, Elefant, eMag, Cartepedia, Cărturești, Amazon

Copertă

„Densă, ataşantă, intensă, având ceva din zugrăveala onirică a romanticilor, dar şi din melancolia supurândă a esticilor precum Hrabal, proza lui Paul Gabor reuşeşte să bucure şi să provoace în acelaşi timp. Plasându-se în zona în care tandreţea nu se desparte de cruzime, ramificându-se fractalic, ludic, ţesându-se din proliferante plase care te prind iremediabil, reuşeşte să nu obosească nici prin mizerabilismul dezabuzării, nici prin excesul unui stil prea căutat. Din toate aceste motive, dar şi din altele, apariţia cărţii lui Paul Gabor reprezintă un eveniment literar convingător şi remarcabil.”

Doru Căstăian – profesor de Filosofie, contributor Bookhub.ro

„Înainte s-ajungă acasă, zmeul aruncă buzduganul. Așa spune povestea. Numai că aici buzduganul e însăși povestea. Și, ce să vezi?, înăuntrul lui sunt alte povești. Paul Gabor scrie netsúckeuri, bijuteriile alea japoneze care sfârșesc șnurul chimonoului, șnurul care leagă lung, care acoperă. Dar avem o problemă: Paul dezleagă, Paul descoperă, Paul pune o mistrie de aromă în hârdăul cu aer, amestecă bine, face focul, pune tuciul pe pirostrii, afară, pe nisipul ud de val, incantează șamanic, mai amestecă nițel, gustă, îmi dă și mie, cum să nu-mi dea?, eu sunt cititorul lui, și-apoi toarnă în forme piatra poveștii. În forme mici, de piatră și ele, numai piatra naște piatră, o naște natural, ce-ți pasă ție, gustătorule, de travaliul pietrei?, răsuflă, răsufli, se odihnește, te odihnește, veghează, te veghează. Și-odată ce-ai intrat pe ușa primei povești, intri în palatul narativ, cu arcade și arabescuri, cu vitralii și volute, cu aerul lui care cântărește cât suflul omenesc. Plutind, treci din încăpere-n încăpere, nu numeri, aici nu se numără, aici se cântă și când doare, aici se trăiește, hei, nu te speria, doar se trăiește, omul ăsta care scrie îți dă apă și merinde, tu doar bucură-te, viule, cuvintele lui sunt drum de aer, ce, nu știai că știi să umbli pe nepământuri?”

Ana Barton – scriitoare, om care leagănă cuvinte pe „Pervazul lui Dumnezeu”

„Deschizi larg fereastra; vrei aer, mult aer, care să-ți invadeze și ultima celulă din corp. Respiri: aerul sărat al mării, aroma cafelei proaspăt râșnită și care așteaptă să fie împreunată cu apa clocotindă, mirosul pătrunzător al nopții trecute… Și-ți cauți pipa; găsești întâi cutia cu tutun pe al cărei capac începi să bați încet ritmul serii de dinainte de noaptea trecută. Te așezi comod în fotoliul așezat strategic în bătaia soarelui dimineții și te întrebi pe unde-ți vor mai zburda astăzi gândurile.
Acum (abia acum) deschideți Negustorul de pipe. Sunteți pregătiți să intrați într-o altă lume: cea în care visele capătă culoare, miros de tutun proaspăt rulat și aromă de cafea băută în neștire. Și dacă ne-om întâlni la capăt de drum, ei bine, nu va fi o pură întâmplare.”

Nona Rapotan – profesor de Științe Sociale, editor coordonator Bookhub.ro

„Dacă vă place proza scurtă scrisă foarte bine, cu ironie și cinism pe alocuri, cu duioșie în altele, care îmbină visul cu visele și cu realitatea, planul oniric cu cel real, vă va plăcea cu siguranță cartea lui Paul Gabor. E multă poezie și în textele lui. Doru Căstăian îl aseamănă lui Bohumil Hrabal, iar asta nu e de colo deloc.”

Petronela Rotar-Cotoban

Avanpremieră Bookhub.ro, 7 martie 2018.

Avanpremieră în „Curentul Internațional”, 10 aprilie 2018.

„Voyeur, scriitorul folosește realitatea drept (pre)text, fapt care-i permite să arunce un ochi ,,dincolo”. Exotice, celebratoare, veritabile declarații de dragoste, în care joacă și se joacă, o combinație reușită între povești din 1001 nopți, cu iz de Levant, și suprarealism, călătorii pe covorul fermecat, cu dese opriri/popasuri-zăbavă în realitatea reală sau imaginată, priviri în și prin perete, prin care își învinge teama de necunoscut, autopsihanalize și antidot la frici, tatonări, cutii de rezonanță, combustii spontane, flash-uri care mizează pe efectul-surpriză (Plan de escapadă), depoziții în favoarea ,,celor care vor să se joace cu cuvintele” (Linii), punct de întâlnire dintre iluzii și sensibilitatea-n exces, dintre o lume (pre)fabricată și o luciditate care se încăpățânează să se întoarcă la matca firească, care eliberează din chingi și dă de pământ cu prejudecățile de lectură, ,,fire de tutun” (Plan de escapadă), romb de arlechin sau avatar, minaturile lui Paul Gabor hrănesc apetitul pentru Aventură. În „Negustorul de pipe” până și mineralul prinde glas, se umanizează sub efectul iluzionării, se volatilizează granița dintre regnuri.”

Florin-Corneliu Popovici, Timișoara

„Când tocmai credeam că-l cunosc bine pe „negustorul de pipe”, mi-a facut surpriza să-mi ofere altceva decât mă așteptam, adică nu un volum de proză scurtă, ci un delir liric palpitant, în care se povestesc de toate, dar, aparent, nu se întâmplă nimic. „Psalmii lui Paul” (mai are de scris câțiva până la 151) sunt ode ale bucuriei de a trăi liber, cânturi adresate Iubitei Viața, pe care o elogiază cu frenezie. Acești psalmi moderni nu sunt acompaniați de harfa lui David, nici de strigătele unui „Gavroche al baricadelor poeziei”, ci de un buzuki după care se mișcă elegant Zorba, în extazul vitalității cotidiene. Greu e până prinzi regula jocului, până înveți pasul, fiindcă, dacă citești cu atenție, aproape fiecare text se deschide cu o formulă banală, la prima vedere: „teama de necunoscut”, „aceleași mișcări automate”, „tabloul acesta matinal”, „geamurile larg deschise” etc. Dar „hora iluziilor” nu durează mult și ritmul devine când lin, amețitor, de „dans oriental”, când antrenant, de flamenco, după ce am fost preveniți că „e alt spectacol”. Cel al unui „paria dependent de talazuri”, al unui mare timid în fața cuvintelor, pe care le alintă și le frământă discret, mișcându-se surprinzător, cu măiestrie și talent, în limba noastră.

Corneliu Goldu – profesor de Limba și Literatura Română la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați

„Cartea asta e terapie. O poți citi de unde vrei tu, nu de la început la sfârșit. Fiecare povestioară te cuprinde cu o manta, te încălzește și te răcorește în același timp, te face să visezi, te surprinde cu scenele simple (e greu să găsești simplitatea asta) și te învăluie în miros de tutun ieșit dintr-o pipă care ține colțul gurii coborât. Nu fum propriu-zis, ci ideea aproape mistică de element aducător de stare aparte, rupere, detașare dulce. E viață adevărată în doze mărunte printre nivelurile inventate ingenios, cu multiple suspendări de rațiune, cu legături superb găsite, cu expresii care te uimiesc prin simplitatea lor complexă, cu scene care te fac să-ți zici „cum de a putut imagina așa ceva?” Fugi dintr-un loc în altul, alternezi planuri reale și imaginare, rămâi uimit, primești liniște și parcă ai vrea să ai și-o pipă atârnândă în colțul gurii. Poate chiar una în formă de sirenă.”

Dr. Vasi Rădulescu – www.leapsadesanatate.ro 

„Cartea lui Paul Gabor a fost bine primită de gălățeni, nu doar vânzările mărturisesc acest lucru, ci și impresia celor prezenți la eveniment. Socotită ”o adevărată operă literară” de către Doru Căstăian, ”Negustorul de pipe”i-a fermecat din doar câteva pagini pe cei care abia cumpărându-și cartea au reușit să citească una-două povestiri din ea, să-i provoace la lectură, chiar dacă prezentarea unei cărți ca aceasta este un demers dificil, recunoscut atât de Doru Căstăian, cât și de autor, un demers care nu poate oferi celor interesați, prezenți sau nu la lansare, decât o promisiune, lăsându-i doar să tragă un pic cu ochiul la împletitura fină a acestei scrieri.”

Mihaela Buliga, Galați

 

 

 

Reclame