Vacanță în Catalunia

   Aceste rânduri sunt adresate celor care vor să cunoască Spania (în special Catalunia) într-un mod diferit. Aici nu există doar soare, plajă și Marea Mediterană. Spania poate fi vizitată în orice perioadă a anului, clima ajutând enorm în acest sens. Am o viziune particulară în ceea ce privește contactul cu locurile, tradițiile și oamenii și voi încerca să mă explic fără să răpesc prea mult timp în cele ce urmează:

   Locuiesc în Spania din anul 2000. Am călătorit mult, excesiv ar spune cei care mă știu. Cunosc multe zone în detaliu și cred că merită vizitate dacă vă plac călătoriile speciale, tradițiile locale, gastronomia rurală, castelele, catedralele situate departe de turismul masiv. Oamenii merită să vadă și altceva decât obiectivele marilor agenții. Spania nu înseamnă doar paella, coride, sangria, flamenco, Alhambra, muzeul Reina Sofia și Sagrada Familia. Sunt sute, mii de localități necunoscute, „virgine” pentru marele public. Există mii de rute prin care puteți descoperi o altfel de Spanie: cea profundă, autentică, o țară în care turistul este primit altfel, este ajutat să înțeleagă obiceiurile locului și să evadeze din șabloanele impuse de ofertele standard de pe piață.

   Ce vă propun? E foarte simplu. Puțină atenție în continuare, vă rog:

   Îmi pun la dispoziție cunoștințele, timpul liber, propria mașină și vă însoțesc dacă doriți să realizați turism personalizat. Se pot alcătui itinerarii fixe sau pot fi spontane. Se asigură preluarea din aeroport (Barcelona, Reus, Girona, Valencia) vă cazați oriunde veți dori și vă însoțesc pe durata șederii în funcție de rutele pe care le vom organiza împreună. Putem pleca la prima oră a dimineții și ne întoarcem seara. Vă conduc la aeroport în ziua plecării. Orice tip de informație (rute, organizare, cazare, costuri) o ofer în privat. Contact pe pagina mea de facebook. Există flexibilitate maximă în absolut toate privințele. 

   Se poate călători și altfel. Există și alt gen de turist decât cel captiv care depinde de tren, de autocar sau de bufetul hotelului. Există turistul care dorește să cunoască îndeaproape zonele și tradițiile cu care intră în contact, să ia micul dejun într-un mic restaurant „uitat de lume”, să bată strazi pietruite acum sute de ani fără a se lovi de miile de doritori de selfie-uri, există turistul care dorește să intre în cafenele fără a plăti o avere pentru o cafea obișnuită. Cred că îl pot ajuta în acest sens. Turistul acesta există și poate să se apropie de Spania și astfel. Pe această pagină puteți găsi doar câteva sugestii, dar pe profilul de facebook public în mod regulat albume cu locurile vizitate și informații detaliate.

roc (3)
Roc de Sant Gaietà, Tarragona. Sat tipic pescăresc în stil mediteranean. Construcția a început în 1964 și s-a încheiat în 1972, ideea pornind de la Rene Vandemeuter și Pedro Sureda – parteneri în firma belgiano-spaniolă care a conceput și terminat proiectul. Vilele, casele și apartamentele au fost concepute în așa fel încât mica așezare să reprezinte stilurile arhitectonice de pe întreg teritoriul Spaniei. Se pot observa influențe andaluze – Granada, Sevilla, îmbinări din lemn specifice zonelor nordice din Galicia și Pais Vasco, o reproducere după intrarea în catedrala din Avila, motive romanice, gotice și arabe.
ig4
Duesaigües, Tarragona. Primele case au fost construite pe un teren care aparținea Mănăstirii San Miguel de Escornalbou. În 1345 sătenii au avut permisiunea de a-și ridica propria biserică, fiind nevoiți până atunci să se deplaseze în apropiere, în L’Argentera.
arg3
L’Argentera, Tarragona. Un sătuc ascuns în pădure, aflat la puțin peste 340 m. altitudine. În apropiere se află Riudecanyes, Duesaigues, Vilanova d’Escornalbou și Botarell. Romanii au apărut aici în sec. II-III d.Hr. și au extras din mine plumb și argint. În anul 1180 apar primele documente scrise despre L’Argentera, când Alfonso I cedează pământurile din Valea Porrera lui Pere de Deu.
cast1
Castelele umane din Catalunia se construiesc încă din sec. XVIII și au originea în festivitățile religioase din zona Valenciei, mai precis localitatea Algemesi. Există o adevărată rivalitate între frățiile („las collas”) catalane, cele mai importante fiind cele din Valls, Vilafranca del Penedes și Tarragona. În lunile de vară, când se desfășoară majoritatea sărbătorilor locale, au loc cele mai puternice reprezentații și concursuri de castele umane, dar și în timpului anului pot fi urmărite astfel de evenimente.
gig2
Giganții și căpățânoșii sunt figuri populare realizate din lemn, carton sau fibră de sticlă, pot depăși chiar și patru metri înălțime și sunt centrul atenției sărbătorilor locale din Catalunia. Reprezintă în general personaje istorice. Giganții există peste tot în lume, în aproape 90 de țări din Europa, Asia și America de Sud. Sunt pomeniți pentru prima dată în Pen. Iberică în unele povestiri scrise din anul 1201 în zona Pamplona (Navarra).
sitges
Sitges, Barcelona. Un sat de pescari care s-a dezvoltat foarte mult datorită turismului. Zona veche este impresionantă. Orașul se află doar la 30 de minute distanță de aeroportul El Prat.
lespallargues
Plans de Sio, Lleida. Castell de les Pallargues sec. XI.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Reus, Tarragona. Casa Navas 1901-1907. Casa familiei Joaquim Navas construită de arhitectul Lluís Domènech i Montaner Lluís.
instituto pere mata reus
Reus, Tarragona. Institutul Pere Mata. Bijuterie a modernismului catalan, clădire construită de Domènech i Montaner în 1898. Acum găzduiește un centru psihiatric de renume în vestul Europei.
muzeu vermut reus
„Hacemos un vermut antes de comer?” – „Facem/bem un vermut înainte de masă?” Catalanii nu vor renunța niciodată la acest obicei: un vermut și un aperitiv înainte de masa de prânz. Zona Reus-Tarragona este recunoscută pentru sortimentele de vermut pe care le produce. În Reus există un muzeu al vermutului, unic în lume, cu peste 1500 de sticle din 55 de țări.
campanario-valls.jpg
Valls, Tarragona. Iglesia de Sant Joan 1897, stil neogotic. Turnul acesteia este cel mai înalt din Catalunia, având 74 de metri.
castillo conde sicart vilaseca
Vilaseca, Tarragona. Castelul Sicart. Între 1162-1168 a avut rol de apărare a proprietăților burgheziei din zona Vilaseca de Olzina. În 1680, episcopul Pere de Cardona a revendicat castelul consulului olandez Joan Kies Helmont. În 1899 a intrat în posesia Contelui de Sicart.
mare de deu de la roca
Montroig, Tarragona. Ermita de la Mare de Deu de la Roca (1230). Este situată la 294 de metri peste nivelul mării. A fost distrusă în 1811 de trupele lui Napoleon și refăcută în 1814. Deasupra lăcașului de cult se află capela Sf. Ramon (1826), construită pentru a orienta corăbiile din zonă.
portaventura
Vilaseca, Tarragona. Port Aventura – cel mai mare parc de distracții din Spania, cu peste 3.500.000 de vizitatori pe an.
poblet monasterio
Poblet, Tarragona. Monasterio de Poblet (1150). Abație cisterciană tradițională, construcția sa a fost promovată de Ramon Berenguer IV Conte de Barcelona.
pontdeldiable
Tarragona. Pont del Diable. Apeduct roman 27 metri înălțime și 217 metri lungime, construit în sec. I î.Hr. A fost folosit până în sec. XVIII, transportând apă din râul Francoli către capitala provinciei.
bodegas scala dei
Escaladei, Tarragona. Bodegas Scala Dei. Una dintre cele mai faimoase podgorii din zona viticolă Priorat.
santamarialamajor
Montblanc, Tarragona. Iglesia de Santa Maria la Mayor stil gotic sec. XIV.
miravet
Miravet, Tarragona. Nimic nu se compară cu un mic dejun și o cafea fierbinte departe de lume, de asfalt, de blițurile turiștilor care bifează obiective din mers. La poalele castelului templierilor din Miravet, o veche fortăreață islamică, se află sătucul ale cărui ulițe pietruite te transportă în Evul Mediu. Râul Ebro se poate trece cu unicul pod mobil pus în mișcare doar de forța barcagiului.
cargols
Recomand cu dragă inimă gastronomia catalană autentică, meniurile din sate, din restaurantele și tavernele mici, cochete, departe de zonele turistice aglomerate.
montfalcomurallat
Montfalco Murallat, Lleida. Primele atestări despre Castelul feudal din Montfalco sunt din anul 1043.
guimera
Guimera, Lleida. Satul medieval a fost declarat ansamblu istoric-artistic în anul 1975. Târgul Medieval care se desfășoară în luna august datează din anul 1294.
escornalbou
Riudecanyes, Tarragona. Pivnița Castelului Escornalbou. Acesta a fost construit din resturile a două edificii medievale: Mănăstirea Sant Miquel (1153) și un castel care are ca fundație o fortăreață romană.
Vallbona de les monges 11
Vallbona, Lleida. Monasterio de Vallbona de les Monges. Atestată documentar în 1153, este cea mai importantă mănăstire de călugărițe din Catalunia. Încă din sec. XIII există o școală monahală în interiorul lăcașului de cult. De-a lungul timpului aici au fost găzduiți regii Alfonso El Casto, Jaime El Conquistador și Alfonso El Sabio.
Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Vacanță în Catalunia&8221;

  1. Excelent!
    Destinație preferată.
    Merg în Barcelona în fiecare an, verișoara mea primara, locuiește acolo de aproape 17 ani.
    Anul viitor, poate am bucuria să vă întâlnesc!

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s